
‘Professionals’ is niet zomaar een kreet in onze bedrijfsnaam, het zit in ons dna. Want ondanks het hoge gehalte van automatisering in binnen ons bedrijf zijn het de mensen, onze professionals, die het verschil maken. Wat we ook doen of besluiten, onze acties komen altijd voort uit maar één overtuiging: van betekenis zijn voor onze klant, de consument én onze eigen mensen.
Maak kennis met (een aantal van) onze professionals en hun aandeel in ons bedrijfsproces: van het selecteren van steken van stek, tot het afleveren van een bloeiende plant.



Alberto en Metin
Alberto Pais, Oppotten
‘Kleur, type, ras… Afhankelijk van de groeisnelheid en de vraag, beginnen we altijd met één bepaalde soort plant. We doen één ras per baan. Het meeste werk gebeurt volautomatisch.’
AUTOMATISCH PROCES
‘Vanuit de grondbunker wordt de potgrond automatisch naar de banen getransporteerd. Elke pot wordt door de machine gevuld en vervolgens steken wij daar een stekje in. Deze komen kant-en-klaar aan vanuit bijvoorbeeld Portugal, Nederland en Oeganda. De machine prikt er verderop twee stokjes in en dan gaan de potten de tafel op. 45 rijen van 12 stuks. Als de tafel vol staat, gaat hij automatisch door naar de sproei-installatie. Vervolgens brengt de robot hem naar de kas.’
VOOR ELKAAR
‘We werken met een hecht team. Of we nu moeten inpakken, stickeren of oppotten, we staan voor elkaar klaar en gaan niet eerder naar huis voor het werk gedaan is. Zeker in drukke tijden wordt dat wel eens nachtwerk. Maar gelukkig is de sfeer hartstikke goed. Zeker samen hebben wij het leuk. In de drie jaar die we nu samen werken, zijn we echt maten geworden!’

Andrea Cabaret, Stekken
In week 18 150.000 rozen leveren, betekent in week 8 zorgen dat je voldoende materiaal en mensen hebt. Plannen, coördineren en leveren, dat zijn onze uitdagingen. We staan aan de basis van het hele proces.’
KNIPPEN EN STEKEN
‘Het begint allemaal met een order. Waar we vroeger vooral leverden wat er op voorraad was, kweken we nu veel op bestelling. De meeste gewortelde stekjes kopen we in, behalve de rozenstekken. Die komen uit eigen tuin en knippen we hier. En dat is een secuur karwei. Ze worden per soort geknipt, geteld en in een speciale koelbox gedaan. Op een kaartje leggen we vast om welke soort het gaat, welke kleur, wanneer ze geknipt zijn en van welke roos ze afkomstig zijn. Door ze binnen een dag te steken, houden we ze zo vers mogelijk.’
MET PASSIE
‘We werken super schoon. Na iedere partij, mag er geen stekje blijven liggen. We willen geen witte rozen tussen de rode! Goed nathouden, secuur knippen, voorzichtig steken… Elke stap in het proces is belangrijk om de stek goed te laten wortelen. Ik kan er dan ook enorm van balen als een bepaalde partij niet goed wortelt. Ik rust pas als ik weet hoe dat komt!’
BETOVERENDE GEUR
Het mooiste aan mijn werk? Het resultaat na twaalf weken op karren in de hal zien staan. Al die gekleurde bloeiende planten… Dat geeft een fijn gevoel. Daar doen we het met zijn allen voor. En de geur als ze net gesproeid zijn…heerlijk! Ik werk hier nu ongeveer 25 jaar. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen en willen!’




Gerard van den Assem, Productiemanager
‘Hoe de wind waait kunnen we niet bepalen, maar wel hoe de zeilen staan. Dat typeert het best hoe we bij Pligt Professionals werken. Meebewegen met de ‘wind’ op de markt. Creatief en altijd vernieuwend.’
WEER THUIS
Tijdens mijn schooltijd werkte ik al veel bij Van der Pligt, maar daarna ben ik naar de Koninklijke Marine gegaan. Een prachtige tijd waar ik mezelf heb leren kennen en heel veel mensenkennis heb opgedaan. Daar heb ik nu nog steeds profijt van. Toen ik trouwde en vader werd, wilde ik dicht bij huis werken. Gert gaf me toen de kans assistent bedrijfsleider te worden.’
VERTROUWEN EN VERANTWOORDELIJKHEID
‘Om alle ins en outs van het bedrijf en de klanten goed te leren kennen, zat ik eerst anderhalf jaar op de salesafdeling in Heinenoord. En binnenkort word ik dus assistent van Nico op Heenweg. Een mooie kans, maar ook een grote uitdaging. Ik besef dat ik zeker op teelt-technisch gebied nog veel moet leren. Daarnaast is het een uitdaging om het ‘micromanagement’ los te laten. Je kunt niet alles meer zelf in de hand houden. Het is goed om mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven.’
PLIGT DNA
‘Ik kijk er echt naar uit om de ontwikkeling van mensen te begeleiden en van dichtbij mee te maken. Wat kan ik hen bieden zodat ze optimaal en met plezier kunnen functioneren? Dat is ook écht de kracht van ons bedrijf: iedereen levert elke dag weer een topprestatie. Flexibiliteit en no-nonsense zitten hier in het DNA. Dat horen we ook van de klant terug. Bestelt hij last minute nog iets? Dan houden we de vrachtwagen tegen zodat het nog mee kan. Bij Pligt Professionals is iedereen even betrokken.’

Gerard met bedrijfsleiders, Sjoerd en Roeland.


‘Zorgen dat mijn collega’s voldoende én de juiste voorraad hebben om in te pakken. Als logistiekmedewerker is dat mijn voornaamste taak. Mijn belangrijkste ‘gereedschap’? De computer!’
DE KUNST VAN HET VAK
‘Elk gekleurd vakje in die lange banen op het scherm stelt een tafel met planten voor. Soort, kleur, hoe lang ze al in de kas staan… Met één muisklik zie ik alle gegevens. Op mijn dagelijkse rondes door de kas, selecteer ik de tafels die eruit mogen. Dit voer ik op de computer in. Het systeem kan ongeveer tot twee dagen aan opdrachten kwijt. Bijna alles werkt volledig geautomatiseerd! Hoe ik weet welke eruit moeten? Kijken, voelen, proeven, ruiken… Dat is de kunst van het vak!’
VOLAUTOMATISCH
‘Een robot schuift de tafels met opgepotte planten in lange banen in de kas. Aan de ene kant een tafel erin, betekent aan het einde van de baan een tafel eruit. Die heeft dan een bepaalde tijd in de kas gestaan en wordt door een andere robot opgehaald. Met behulp van een camera selecteert de computer vervolgens planten op bijvoorbeeld lengte of volume. Zijn ze nog te ‘rauw’? Dan doorlopen ze nog een keer het proces in de kas. Planten met meer volume zetten we met behulp van mechanische armen iets ruimer terug op de tafels (wijder zetten). Deze gaan in een andere baan terug de kas in. Zijn de planten volgroeid, dan gaan ze door naar productie.’
LOGISTIEK 2.0
‘Bijna alles gebeurt dus automatisch. Zelfs het wassen van de tafels. Zo geven we eventuele bacteriën van zieke planten geen kans om zich te verspreiden. Voor de nieuwe hal mocht ik meedenken over onze logistieke wensen en over de eventuele verbeterpunten. Om te zien dat alles wat we bedachten nu gebouwd wordt, is daarom extra gaaf!’
Gert-Jan van der Pligt, Logistiek


Geautomatiseerde spuitarm voor watergeven.

Micha Olierook, Teelt


Het Teelt-Team met boven: Micha en onder: Paul, Johan en Ronald.
‘Voeding, water, zon, schaduw, verwarming… Wij streven naar de perfecte mix van al deze factoren. Aan ons namelijk de taak om de stekjes uit te laten groeien tot mooie bloeiende planten.’
JUISTE POT, JUISTE PLEK
‘Of de stekjes nu hier zijn gekweekt, of beworteld en al aankomen, het begint met de keuze van de juiste pot. Planten waarvan de wortels écht geen licht kunnen verdragen, zetten we bij het oppotten bijvoorbeeld in een zwarte pot. In samenspraak met logistiek, bepalen we per plant en per fase vervolgens de juiste plaats in de kas.’
OP GEVOEL
‘Dagelijks controleren we de tafels. We checken de planten op ziektes, ongedierte, afwijkingen, vocht en groei. Soms nemen we monsters om te bepalen of de juiste voedingsstoffen in de grond aanwezig zijn. Zo niet, dan mesten we bij. Ongedierte gaan we biologisch te lijf met natuurlijke vijanden. De grootste uitdaging is gelijkmatige groei in een partij. Dus niet al te veel verschil in lengte en volume. Iedere plant kent zijn eigen teeltschema, maar toch blijft het soms ook gewoon een kwestie van ervaring en fingerspitzengefühl.’
NOOIT VERSLAPPEN
‘Elke dag is bij ons anders en we moeten altijd rekening houden met onvoorziene zaken. Het weer laat zich bijvoorbeeld niet altijd perfect voorspellen en ook de vraag naar de planten schommelt. Soms moeten we sneller leveren, de andere keer juist minder snel. We kunnen dus geen dag verslappen. Maar die miljoenen plantjes die we jaarlijks van stek tot grote bloeiende planten begeleiden, maken het meer dan waard!’



Deanna, Nico en Gerard, het Sales-team.


Jaco Boekee, Expeditie
‘Soort, lengte, volume, kleur, sortering… Alle wensen van de klant staan exact op de orders van sales. We voeren het in en de computer doet de rest!’
OP DE FOTO
‘De planten komen vanuit de kas op transportbanden hierheen en gaan allemaal langs de camera. De computer maakt een foto en sorteert de planten op basis van verschillende kenmerken. Afhankelijk van bijvoorbeeld de rijpheid, kleur, lengte en het volume worden ze automatisch naar boven getransporteerd en klaargezet in een bepaalde baan. Als we een order invoeren, worden de planten naar wens van de klant opgeroepen en weer automatisch naar de inpakafdeling vervoerd.’
EÉN FAMILIE
Als teamleider stuur ik de mensen op de productieafdeling aan. En dat doe ik met veel plezier! Ik werk 9 jaar bij Pligt Professionals en heb al van alles gedaan: karren opbouwen en afbreken, oppotten, wijder zetten, productie draaien… Op de nieuwe tuin wordt ik halchef. Daar heb ik heel veel zin in! Het klinkt misschien gek, maar net als veel van mijn collega’s voel ik me onderdeel van de ‘Pligt-familie’. Ik ben dan ook super trots op het bedrijf en op wat we met elkaar bereiken!’


Jaco en collega Alex.



Boven: Team Inpakafdeling: Hans, Veronic en Jan-Willem. Onder: Veronic en collega Jan-Willem.
Veronic, Inpakafdeling
‘Met een paar muisklikken komt de juiste bestelling van de klant naar beneden. Ik doe de planten vervolgens in hoezen of zet ze in een tray. Fijn en relaxed werk!’
ALTIJD ANDERS
‘Sommige klanten willen iets rauwere planten, andere juist met veel bloemen en van een langere lengte. Trays met dezelfde kleur of juist gesorteerd, gestickerd of blanco… Iedere order is weer anders en dat maakt mijn werk zo afwisselend.’
GEZELLIGHEIDSDIER
‘Ik zet de planten per order op een kar en die zet ik vervolgens klaar voor transport. Nu werk ik aan baan twee, dan zet ik mijn karren in de hal ook in vak twee. Dan weten we zeker dat elke klant de juiste order ontvangt. Waarom ik mijn werk zo leuk vind? Ik ben een gezelligheidsdier en hier wordt wel hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte voor een praatje of een geintje. Er hangt gewoon een leuke sfeer!’



Broers Gert en Arjan van der Pligt.


Kees Bons, Transport
‘Ik werk hier vanaf m’n zestiende en heb al van alles gedaan. Van oppotten tot logistiek en van wijderzetten tot orderverwerken en inpakken. Nu rij ik al een paar jaar op de vrachtwagen. Daar zit ik echt op m’n plek.’
AFWISSELEND
‘Toen Jos en Gert van der Pligt senior richting hun VUT gingen, kreeg ik de kans om m’n groot rijbewijs te halen. Dat bleek een schot in de roos. Ik zou niet anders meer willen! Ik rijd veel op Naaldwijk. Relatief korte ritjes, maar ik moet wel langs verschillende adressen en locaties. Dat maakt het afwisselend en leuk. En Jos rijdt nog steeds regelmatig mee. Dat is extra gezellig!’
GRAAG GEZIEN
Ik vind het altijd een kick om alles zo effectief en efficiënt mogelijk te doen. Planten afleveren, spullen ophalen… Goed, maar wel snel! Inmiddels kent iedereen me op de veiling goed. Je drinkt eens een bakkie koffie of maakt een praatje. Ook als ik een keer niet m’n bedrijfskleding draag, herkennen ze me nog!’
HONKVAST
Wat voor mensen bij Pligt Professionals passen? Enthousiaste mensen die van aanpakken houden. En je moet een beetje flexibel zijn, want geen dag is hetzelfde. Tijdens piekperiodes maak je soms lange dagen, maar als collega’s helpen we elkaar totdat het werk gedaan is. Er heerst echt een familiesfeer. Ik heb het al elf jaar ontzettend naar mijn zin. Een schot in de roos!’


Chaufeurs Kees en Evert.

Nico Weerheim, Administratie
BEETJE GEK ZIJN…’


Het Administratie-team met Nico, Wennie en Deanna.
‘Ik ben eindverantwoordelijk voor de vestiging in ‘s-Gravenzande. Toch hoef ik me niet veel te bemoeien met de dagelijkse productie. Dat is te danken aan ons gemotiveerde, zelfstandige en zelfsturende team!’
SCHERP EN GEMOTIVEERD
‘Natuurlijk moet je mensen scherp houden, maar inmiddels hebben we een team samengesteld waarin mensen heel goed zelf weten wat ze moeten doen. Dat geeft mij ruimte voor andere dingen. De planning bijvoorbeeld. Orders die we nu uitleveren, heb ik misschien al een halfjaar of jaar geleden op m’n bureau gehad. Daarnaast doe ik de personeelsadministratie van alle vestigingen.’
HIGHTECH
‘Ik ben ‘geboren’ in de tuin. Als ambassadeur voor de branche probeer ik dan ook altijd mensen te laten zien hoe bruisend en uitdagend de tuinbouw is! Zelfs op scholen beseffen ze niet half hoe hightech onze business is. We maken ongelooflijke dingen waar. ‘Nee’ komt bij ons nauwelijks voor. Natuurlijk zie je soms de onmogelijkheden, maar we vinden toch altijd weer een oplossing om het voor elkaar te krijgen.’
EEN BEETJE GEK
Het enthousiasme, de eerlijkheid en gedrevenheid van Gert werken aanstekelijk. We hebben dezelfde overtuiging en communiceren op dezelfde golflengte. Het is een lust om voor Pligt Professionals te werken. Als je hier een tijdje zit, verandert ook je DNA. Je wordt gewoon een Van der Pligt. Wie hier wil solliciteren moet dus wel een beetje gek zijn!’

Heb je vragen over ons bedrijf en/of onze professionals? Neem dan contact op. Ben je op zoek naar een baan en spreekt ons bedrijf je aan? Kijk dan bij onze vacatures.